KATEGORİLER

Monogramlar ve Reklamcılık Tarihine Katkıları

Monogram  Tarihçesi;

Tarihçesi M.Ö. 300’lü yıllara dayanan, yunanlıların şehir adlarının baş harflerini madeni paralara basmak için kullandığı, yazılı çağların başlangcından itibaren insanoğlunun gerek kendini, gerek ortaçağ dönemindeki gibi aile armalarını, gerekse belirli bir bütünlüğünü temsil etmek amaçlı kullanılan monogramlar yüzyıllardan beridir bizlerle.

 

victoria dönemi şovalye nişanı üzerindeki monogram arma

Peki nedir monogram?

Bir veya daha fazla kelimenin baş harfleri kullanılarak yapılan logo çalışmaları monogram olarak adlandırlır, bunun yanı sıra belli başlı kuralları vardır. Simetrik olmalıdır, birbiri ile birleşik olmalıdır, belirli bir düzen ile ilerlemektedir. Örnekler verecek olursak Osmanlı dönemi mühürleri kullanıcının ismini içeren dönem sanaatına uygun monografilerdir, öte yandan İngiliz şovalyelerinin miğferlerindeki logolarda ise “vki” yani “Victoria Regina Imperatrix” kelimelerinin baş harflerini içeren bir monografidir. Günümüz reklamcılık sektöründe de hali hazırda çoğu firma monogram logolar kullanmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak “H&M – Louis Vuitton – Dolce Gabbana – Channel – Warner Bros – Hp – Lg – Wolksvagen ve daha sayamayacağımız yüzlerce örnek mevcuttur.

En Mutlu Günlerimizin Dekoratif Vazgeçilmezleri

Düğün sezonlarının başlaması ile reklamcılık ve matbaa sektöründe hareketlenme başlarken bunun yanı sıra monogramlar da davetiyelerimizi ve karşılama panolarımızı süslemeye başlar. çiftlerin isimlerinden, tarihlerine kadar tüm ömürlerine hatıra olacak monogramları her yerde kullanılmaya başlanır. Davetiyelerin en güzel ve ihtişamlı görüntüsünün başrolünde yer alan monogramlarımız göz zevkimizde o bahar havasını hissetmemizi sağlar.

Örnek Davetiye Monogramı

 

Kaliteli bir Monografi nasıl oluşturulur?

Tarihin logosu diyebileceğimiz monografinin ne olduğunu öğrendiğimize göre yapılışına da biraz değinelim isterseniz. Monogram logolar sadece gelişigüzel baş harflerin kullanılmasındansa uzun ve akılda kalması zor firma isimlerinin hafıza yüzeyselliğini arttırmaktadır. Aynı zamanda kendisi kadar tarih çağrıştıran bu logo, firmanıza da köklü ve güvenli bir şirket anımsatması yapmaktadır. Monogram oluşturmada kilit noktalardan biri de yazı tipleridir. Tamamen yapılacak olan logonun aktarmasını istediğimiz özgünlüğe göre değişirken, teknoloji veya yenilikçi bir ürün yelpazesi olan firmanıza script bir font kullanmanız da monogramınızın konu alakasızlığını oluşturacaktır. Bunlardan en iyi örneklerden biri de “CNN” firması logosudur. Kendine has çizgileri, akılda kalıcılığı ve iş kolunu çağrıştıran çizgileri ile ikonlaşan monogram örneklerindendir. Monogramların da kendi içerisinde çeşitleri bulunmaktadır.

-Tekil Monogram: Bu monogram genellikle isim veya tek kelimelik şirket ünvanlarının baş harflerinden oluşmaktadır. Oluşturulacak tasarıma göre dekoratif floral süslemeler ve çerçeveler eklenebilir.

-Blok Monogram: 2 veya daha fazla harfli monogram çalışmaları için idealdir. Bu stilde harf yükseklikleri eşit tutularak oluşturulur, tıpkı tekil monogram stilindeki gibi dekoratif süslemeler opsiyoneldir.

-Geleneksel Monogram: 2 veya daha fazla harf için uygundur, genellikle isimler ve aile armaları için kullanılır. Yanlardaki harfler isimlerin baş harfleridir, ortadaki harf ise soyismin baş harfidir. Ortadaki harf yanlardaki harflere göre bir nebze büyük kullanılarak vurgusu arttırılmalıdır.

-1.5 Monogram: Bu stilde ilk ve ikinci harfler alt alta dizilir, ve son harf ikisinin yüksekliği kadar olacak şekilde sağa yerleştirilir.

-Kenetli Monogram: Genellikle eski dönemden görmeye alışık olduğumuz monogram biçimidir. Harfler birbirine temas ederer bir bütün parça görünümü sağlarlar. En çok kullanılan ve en bilinen monogram biçimidir.

-Daire Monogram: İki veya üç harfli monogramlar için daha uygundur. Daire içerisine yerleştirilen harflerin içersine daire biçimi verilerek oluşturulur. Mühür veya kaşe kullanımında daha uygundur.

-Elmas Monogram: Daire monogram ile aynı oluşum sistemine sahiptir, ancak farklı olarak elmas şeklini alır.

-Bölünmüş Monogram: İlk karakterle örtüşen bir boşluktan oluşur. açılan boşluk kelimenin tümünü içerebilir.

Monogram Örnekleri

 

Monogramların kullanım alanları ve kurumsal kimliğe olan faydaları

Monogram logoların cazibesinin arkasında çoklu alanlarda kullanım kolaylığı ve bunun oluşturacağı kurumsal görünüme olan katkısı vardır. Kurumsal firmalar Kartvizitlerden afişlere kadar sınırsız kullanım özgürlüğü sunan monogram logolar kişisel olarak da organizasyon, düğün karşılama panoları ve davetiyelerde de göz zevkimizi süslemektedir. Geçmişlerindeki varlığını halen ve çok uzun yıllar sürdürecek gibi gözüküyor.

 

Güncel konumuz olan monogramlar ve hayatımızdaki yerini içeren yazımızdan sonra hangi ürün gruplarımızda kullanılır bunlarıda sizlerle paylaşmak istedik;

Ve Daha yüzlerce ürünümüzle Sizlerleyiz.

Yorum yaz

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.